Издателска дейност

издателска дейност

Издателска дейност – какво включва и какво трябва да знаем?

Ако желаете да издадете ваша книга, то трябва да знаете няколко важни неща преди да потърсите печатница за издаването на вашата книга.
Първо и най-важно е да сме написали текста за нашта книга в Word документ с разширение .doc 2003-2007 версия за да сме сигурни, че в печатницата ще могат да ни отворят нашият Word документ без проблеми и разминаване в подредбата на текст, шрифтове и т.н. Следващото важно е на флашката да носим с нас всички картинки които сме вкарали в този документ и всички шрифтове за всеки случай.

Следващото важно нещо което трябва да знаем е дали ще ни трябва редакторска дейност за проверка на правопис, пунктуация, смислови и стилови грешки. Важно е читателите да не ни се смеят на творбата и в интернет пространството да се напълни с цитати от нашта книга, че и дори снимкови материали, това ще доведе и до малко продажби и лоша слава.

Другото което трябва да знаем е каква корица ще позлваме тънка, дебела, подвързана, същото важи и за листата в книгата, тоест обемна хартия, обикновенна хартия или тънка хартия. Трябва да имаме и готов векторен дизайн на корелдроу или друга векторна програма за самата корица от пред и отзад както и тънката линия по която се лепи тя обикновеннот е около 8 мм за книга до 100 страници с обикновенна хартия и до 2-3 см при обемна хартия при 600 страници книга.